Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) : Yoksa farklı tipleri de mi var?
- Murat
- 2 May 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 10 Kas 2020
Adı her zaman yüksek tansiyon olsa da bu hastalığın iki tipi bulunur. Her iki türünün de farklı nedenleri vardır. ( #yüksektansiyon #hipertansiyon )

Primer Yüksek Tansiyon (Primer hipertansiyon) :
Primer hipertansiyona, esansiyel hipertansiyon da denir. Esansiyel veya primer hipertansiyon (yüksek tansiyon) kan basıncının belirlenebilmiş bir neden olmaksızın yükselmesidir. Yüksek tansiyon hastalarının büyük kısmı (%95 kadarı) primer hipertansiyon hastasıdır.
Araştırmacılar, hangi mekanizmaların kan basıncının yükselmesine neden olduğu konusunu hala tam netleştirememişlerdir. Bu sadece bir nedenin değil, olası nedenlerin bir araya gelmesinin de kan basıncını arttıran etkilerinin olabileceğini düşünülmektedir.
Bugüne kadar tespit edilebilmiş nedenler aşağıdaki gibidir:
Genlerimiz: Bazı insanlar genetik olarak hipertansiyona yatkındır. Bu durum, sonradan gelişmiş gen mutasyonlarından veya ebeveynlerinizden miras kalan genetik kodumuzdan kaynaklanabilir.
Vücudumuzda oluşan fiziksel değişimler: Genel olarak, vücudunuzdaki herhangi bir şey değişikliğe uğrarsa, bazı sıkıntıları yaşamanız mevzu bahis olabilir. Yüksek tansiyon da bu sorunlardan biri olabilir. Örneğin, yaşlanma nedeniyle böbrek fonksiyonundaki değişikliklerin, vücudun doğal tuz ve sıvı dengesini bozmasına ve bu bozulma sonucunda yüksek tansiyona sebep olabilir. Bir başka örnek ise sigara kullanımının içerdiği nikotin nedeniyle damar sertliği oluşması, onun da yüksek tansiyona sebebiyet vermesi gibi...
Yaşam Tarzımız: Fiziksel aktivite eksikliği ve dengesiz beslenme gibi sağlıksız yaşam tarzı seçimleri vücudunuza zarar verebilir. Örneğin, yaşam tarzı seçimleri kilo sorunlarına yol açabilir. Aşırı kilolu veya obez olmak hipertansiyon riskini ciddi miktarda artırabilir.

Sekonder Yüksek Tansiyon (Sekonder Hipertansiyon):
Sekonder hipertansiyon altta yatan bir veya bir kaç sebep ile ortaya çıkan ve sebebin tedavi edilmesi ile düzelebilecek bir rahatsızlıktır. Sekonder yüksek tansiyon çoğunlukla hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve primer yüksek tansiyondan daha şiddetli hale gelebilir. Az sayıda yüksek tansiyon hastası bu gruptadır. Sekonder yüksek tansiyona neden olabilecek en çok öne çıkan durumlar aşağıdadır:
böbrek hastalıkları
tiroid hastalıkları
konjenital kalp hastalıkları
obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS)
bazı ilaçların yan etkileri
adrenal bez problemleri
bazı endokrin tümörler
yasa dışı uyuşturucu kullanımı
fazla ve/veya düzenli alkol kullanımı
Hipertansiyonu teşhis etmek, tansiyon ölçümü yapmak kadar basittir. Birçok durumda bu sinsi ve tehlikeli hastalığın tespiti, bir basit tansiyon ölçümünde ortaya çıkmıştır. Zaten çoğu hastane, klinik veya doktor muayenehanesi kan basıncını rutin bir işlem olarak kontrol eder. Eğer gittiğiniz sağlık kuruluşlarında bu kontrolün atlandığını düşünüyorsanız, bir sonraki ziyaretinizde tansiyon ölçümü konusunda hatırlatıcı olmanızı öneririm.
Yorumlar