top of page

ücretsiz sunulan bu siteye destek olmak için içerisinde yayınlanan reklamlara girebilirsiniz.

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) : Kullanılan ilaç tipleri nelerdir?

  • Yazarın fotoğrafı: Murat
    Murat
  • 2 May 2020
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2020

Yüksek Tansiyon (hipertansiyon) tedavisinde kullanılan ilaçlar kişiden kişiye farklı etkiler gösterir. Bu sebeple kişiye etki eden doğru ilaç veya ilaç kombinasyonu bulunana kadar doktor tarafından ilaç değişiklikleri uygulanır. Bunu hekim tarafından yönetilen bir deneme yanılma aşaması gibi düşünebilirsiniz. Eğer konu size çok teknik geldiyse bu konuyu atlayabilirsiniz. Eğer teknik gelmediyse okumaya devam...


Yüksek tansiyonda çoğunlukla kullanılan ilaçların, etki mekanizmalarına göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar:

  • Beta-blokerler: Beta-blokerler kalbinizin daha yavaş ve daha az güçle atmasını sağlar. Bu durumda, her atışta atardamarlara pompalanan kan miktarını azaltır ve bu da kan basıncının düşmesine sebep olur. Ayrıca bazı durumlarda bu kimyasallar vücudunuzdaki kan basıncını artırabilecek bazı hormonları da engelleyebilir.

  • Diüretikler: Halk arasında kanda tuz yüksek çıktı dedikleri, kandaki yüksek sodyum seviyeleri ve sebep olduğu vücudunuzdaki fazladan sıvı varlığı kan basıncını artırabilir. İdrar söktürücü olarak da adlandırılan diüretikler, böbreklerinizin fazla sodyumu vücudunuzdan atmasına yardımcı olur. Sodyum atılırken, vücudunuzdaki miktarı fazla olan sıvı da idrar ile atılır, bu da kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olur.

  • ACE inhibitörleri: Anjiyotensin, kan damarlarının ve atardamar çeperlerinin sıkılaşmasına ve daralmasına neden olan vücudumuzda salgılanan bir hormondur. ACE (anjiyotensin dönüştürücü enzim) inhibitörleri (enzimin işlevini azaltan kimyasal maddeler), vücudumuzdaki anjiyotensin hormonunun üretimini azaltır. Bu hormonun azalması, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olur ve kan basıncını düşürür.

  • Anjiyotensin II reseptör blokerleri (ARB'ler): Bir önce anlattığım, ACE inhibitörleri anjiyotensin üretimini azaltmayı hedeflerken, ARB 'ler anjiyotensinin hormonunun işlev görmesi için hücrelere bağlandığı almaçlara (reseptörlere) bağlanmasını engeller. Bu hormon bağlanamadığı için kan damarları kasılamaz. Bu durum, damarların gevşemesine ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur.

  • Kalsiyum kanal blokerleri (KKB): Bu ilaçlar kanımızdaki kalsiyumun bir miktarının kalbimizin kaslarına girmesini engeller. Bu durum daha zayıf kalp atışlarına ve haliyle daha düşük kan basıncına yol açar. Bu ilaçlar, ayrıca kan damarlarına da etki ederek damar çeperlerinin gevşemelerine ve kan basıncının daha da düşmesine neden olur.

  • Alfa-2 agonistleri: Bu tip ilaçlar kan damarlarının kasılmasına sebebiyet veren sinir uyarılarını azaltır. Bu azalan sinir uyarıları, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olur, sonucunda kan basıncı düşer.

Yüksek tansiyon ilaç tedavisi ciddi bir şekilde hekim kontrolünde yapılması gereken bir iştir. Dolayısıyla burada ilaçların özellikleri ve etki mekanizmaları ile ilgili, sadece meraklısına yüzeysel bir bilgi vermekteyim. Bu ilaçların hangisinin hangi hastaya uygun olduğu, dozlarının nasıl ayarlanması gerektiği, olası yan etkilerinin yönetilebilmesi tamamen hekim kontrolü gerektiren ciddi konulardır.


Tansiyon hastası kişilerin, kendi başlarına yapabileceği müdahaleler sadece hayat tarzlarında sağlıklı yaşama yönelik değişiklikler ve beslenmelerinde yapabilecekleri sağlıklı seçimlerdir. İlaçlara karar vermek değildir, bu hekimlerin işidir.


Comments


bottom of page