top of page

ücretsiz sunulan bu siteye destek olmak için içerisinde yayınlanan reklamlara girebilirsiniz.

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) : Belirtileri nelerdir? Nasıl Anlarız?

  • Yazarın fotoğrafı: Murat
    Murat
  • 2 May 2020
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2020

Yüksek tansiyon (hipertansiyon) genellikle sessiz gelişen bir durumdur. Bu rahatsızlığı taşıyan birçok insan dikkate değer bir belirti yaşamaz. Bu rahatsızlığın belirtilerinin belirginleşecek kadar ciddi seviyelere ulaşması yıllar, hatta onlarca yıl alabilir. O zaman bile, bu belirtiler hasta tarafından yüksek tansiyon varlığı için yorumlanamayabilir. (#yüksektansiyon #hipertansiyon)


Şiddetli hipertansiyonun genelde aşağıdaki belirtileri gösterir;

baş ağrısı

baş dönmesi

yüzde kızarma

burun kanaması

göğüste ağrı

nefes darlığı

idrarda kan

görsel değişiklikler


Bu belirtiler, yüksek tansiyonu olan her hastada görülmezler, ancak bu rahatsızlığın bir belirtisinin ortaya çıkmasını beklemek, sonucu ölümcül olabilecek bir kumardır. Yüksek tansiyonunuz olup olmadığını bilmenin en iyi yolu düzenli kan basıncı ölçümleri almaktır. Bu belirtilerin yanında yüksek bir tansiyon ölçümü de varsa derhal tıbbi yardım gerektirir.



Genellikle sadece bir yüksek tansiyon ölçümü sonrasında yüksek tansiyon tanısı verilmez. Aslında kan basıncı gün boyunca değişiklikler gösterir. Ayrıca hastane gibi ortamlar bazı kişilerde heyecana sebep olarak tansiyonun anlık yükselmesine neden olur. Bu gibi durumları da değerlendiren doktorunuz bu kontrol amaçlı ölçümlerin sürekliliğini görmek isteyecektir. Yani tansiyonunuz yüksek ölçüldüğünde, doktorunuz sizden birkaç gün veya hafta boyunca daha fazla tansiyon ölçümü yapmanızı isteyebilir. Veya hastane ve kliniklerde uygulanan, holter denilen 24 saat boyunca ölçüm yapabilen cihazlarla, doktorunuzun belirlediği zaman aralıklarında, siz normal yaşantınızı sürdürürken otomatik ölçümler de yaptırabilir.


Kan basıncı (tansiyon) ölçümü, hem mekanik olarak elle, hem de dijital cihazlarla otomatik yapılabilir. Bu cihazlarda mutlaka kol manşonu denilen kolun çevresini saran bir kısım vardır. Doğru bir ölçüm için, uygun bir manşonunun olması çok önemlidir. Uygun olmayan bir #manşon yanlış ölçüme sebebiyet verir.


Sonuç olarak kan basıncınız genel olarak yüksek olduğu tespit edilir ise, hekim bu noktada daha net teşhis koyabilmek için altta yatabilecek nedenleri araştırmak isteyecektir. Bu durumda bazı ilave testler isteyecektir. Büyük olasılıkla bu testler aşağıdakiler gibi olacaktır;

idrar tahlili

kolesterol taraması ve diğer kan testleri

kalbinizin elektriksel aktivitesinin bir elektrokardiyogram ile test edilmesi (EKG, bazen EKG olarak adlandırılır)

kalbinizin veya böbreklerinizin ultrasonu


Bu testlerin sonuçları, yüksek tansiyonunuza neden olan diğer sorunların tanımlamasına için doktorunuza fikir verecektir. Ayrıca tespit edilene kadar geçmiş olan sürede yüksek tansiyonunuzun hayati organlarınıza zarar verip vermediğine yine bu testler ışık tutacaktır.


Gelelim tansiyon ölçümünde bulunan değerlerin yorumlanmasına… Kan basıncınızı yüksekliğini tanımlamak için iki adet ölçüm değeri vardır;

  • Sistolik Değer (Büyük Tansiyon) : Halk arasında büyük tansiyon da denilen değerdir. Kalp kasıldığında kalpten damarlara doğru pompalanan kanın damar duvarında yaptığı basınçtır. Yazılırken sistolik kan basıncı değeri şeklinde yazılır ve birimi milimetre cıvadır.

  • Diastolik basınç (Küçük Tansiyon) : Halk arasında küçük tansiyon da denilen değerdir. Kalp gevşediğinde hala damar duvarında mevcut olan basınçtır. Yazılırken diastolik kan basıncı değeri şeklinde yazılır ve birimi milimetre cıvadır.


Yetişkinler için ölçülen tansiyon (kan basıncı) değerleri yüksekliğine göre 5 seviyede tanımlanırlar. Bunlar;

  • Sağlıklı: Sağlıklı bir tansiyon değeri 120/80 milimetre cıvadan (mm Hg) azdır.

  • Yüksek: Sistolik değer (büyük tansiyon) 120 ile 129 mm Hg arasında ve diastolik değer (küçük tansiyon) 80 mm Hg'den azdır. Doktorlar genellikle bu düzeydeki tansiyonu ilaçla tedavi etmezler. Bunun yerine, doktorunuz yaşam tarzı değişiklikleri ile tansiyon değerlerinizi sağlıklı düzeye çekmeyi önerir.

  • Evre 1 hipertansiyon: Sistolik değer (büyük tansiyon) 130 ila 139 mm Hg arasında veya diastolik değer (küçük tansiyon) 80 ila 89 mm Hg arasındadır.

  • Evre 2 hipertansiyon: Sistolik değer (büyük tansiyon) 140 mm Hg veya daha yüksektir veya diastolik değer (küçük tansiyon) 90 mm Hg veya daha yüksektir.

  • Hipertansif kriz (yüksek tansiyon krizi): Sistolik değer (büyük tansiyon) 180 mm Hg 'nin üzerindedir veya diastolik değer (küçük tansiyon) 120 mm Hg 'nin üzerindedir. Bu aralıktaki yüksek tansiyon acil tıbbi müdahale gerektirir. Kan basıncı bu kadar yüksek olduğu durumlara göğüs ağrısı, baş ağrısı, nefes darlığı gibi semptomlar eşlik ediyorsa, acil serviste tıbbi müdahale gereklidir. (#hipertansifkriz )


Hastanelerin, sağlık ocaklarının veya doktor muayenehanelerinin standart olarak her randevuda bir tansiyon ölçümü yapmaları bu hastalığın erken teşhisinde önemli bir tetkiktir. Bazen hekimler, yüksek tansiyon riskleriniz olduğuna kanaat getirirlerse sizden tansiyonunuzu düzenli takip etmenizi isteyebilirler. Örneğin, ailenizde kalp hastalığı öykünüz varsa, veya bu durumun sizde gelişmesi ihtimaline karşı risk faktörleriniz varsa, doktorunuz belli bir düzende kan basıncınızı kontrol etmenizi önerebilir. Bu düzenli ölçümler, size ve doktorunuza, mevcut durumun kritik hale gelmesinden önce önlem almanıza zaman kazandırır.


Comments


bottom of page